2011. október 6., csütörtök

Miért tulipánt...








A tulipán az egész Kárpát-medence magyarlakta településein díszítő motívum. A nőt szimbolizálja,és legősibb motívumaink közé tartózik. Elnevezése a kalotaszegi mintavilágban "tulipánt". Olyan sokféle formában pompázik ott, hogy az hihetetlen.
Egyszer tartottam egy "kalotaszegi" kézműves napot az iskolánkban és egyet a barátnőmnél.Sokat készültem rá, gyűjtöttem, másoltam a mintákat. Azóta is, ahányszor előveszem a gyűjteményemet ,szinte mindig megdöbbenek azon, hogy találok benne új  formákat, részleteket, amelyek mást  és mást "mesélnek" nekem. Igaz, hogy szépek a madarak, rózsák, majoránnák, mákok, körték,szívek, de a tulipántok... gyűjteményemnek különleges ékességei. 
Ez a felejthetetlen élmény lett műhelyemnek a névadó forrása.

Ilyen és ehhez hasonló szépségekben lelem örömöm....











Kalotaszegi mintáim




A 90-s évek elején vettem egy szép albumot Marosvásárhelyen." Kalotaszegi nagyírásos" a címe , szerzője pedig Sinkó Kalló Katalin.
Vászonra másolt mintákat is vásároltam egy marosvásárhelyi öreg nénitől, de a legszebbeket nagymamámtól örököltem...  


Régen az volt a vágyam, hogy megtanuljak kalotaszegi nagyírásost hímezni. Írásossal díszítettem könyvborítót, falvédőt, asztalterítőt, díszpárnát. Ma már bárhol el tudom képzelni  ezeket a mintákat: papíron, porcelánon, csempén, ruhán, mézeskalácson....
A fehér csempén különösen jól mutatnak a piros motívumok.




Poháralátéteim

Ezekre akasztók is kerültek, és remélem, hogy kedves ismerőseim, barátaim otthonait díszítik



Hogy szerették a gyerekek is festeni.....Adtam nekik mintákat, indigót, ceruzát, ecsetet, porcelán festéket, csempét. És, hogy elvarázsolja őket ez a  világ, tettem az asztalra  írásos terítőt, kalotaszegi albumot, mintagyűjteményt, térképet ( hadd lássák honnan származnak ezek a csodaszép motívumok). A kosaramat kidíszítettem egy életfás mézessel és tettem belé sok-sok díszes csempét.






































És van egy nagyon szép kalotaszegi madaras mintám. Lásd, hogy festettem fehér csempére:












Szükséges: indigó, csempe, megfelelő méretre nagyított minta, ceruza, vékony ecset, piros porcelán festék





Megtisztítottam a csempét, rögzítettem celluxxal a csempén az indigót és a mintát, majd elkezdtem óvatosan átmásolni azt, arra ügyelve, hogy ne nyomjam nagyon oda a ceruzát. 





És festettem úgy, hogy megpróbáltam merőlegesen tartani az ecsetet. Az esetleges hibákat nem azonnal töröltem le, hanem száradás után, fogpiszkálóval kapartam le. 






Száradás után sütőbe helyeztem a csempét ( igyekszem mindig egyszerre többet ), és a festék használati útmutatója szerint 30 percig  sütöttem 170 fokon.





Az akasztó elkészítéséhez szükséges: fehér színű bőr csík ( hobby boltokban kapható), ragasztó pisztoly  és egy kis karton





Így néz ki a csempém hátulról.





Mivel a szívem csücske ez a minta, így fényképeztem le...

4 megjegyzés:

  1. Nem tudok elmenni ez mellett a bejegyzés mellett sem anélkül, hogy ne írnék pár szót...kincs és becses örökség ami a Te kezedben, fejedben, de főleg a szívedben van!!! Köszönet érte, hogy ezt megosztod Velünk a neten keresztül! Ezek (is) gyönyörűek, mint a többi munkád! Ott van mindben a ♥-ed!

    VálaszTörlés
  2. Ámulok és bámulok ! Ennyi csodát régen láttam , mind gyönyörűséges ! Köszönöm , hogy közzé tetted ! ebből is látszik mekkora szíved van és minden irigység nélkül! Nekem ezzel sokat segítettél , sajnos sehol nem találok előnyomott anyagot , pedig nagyon szeretnék párnát hímezni .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is nagyon tetszenek!nagyon tehetséges vagy és türelmed is van!..izlésed is!<3ed is nagy!ahogy a többiek is irták!Szeretnék neked valami linket elküldeni,van-e emailcimed?..csak Neked!valami mintákat!Tippeket!csak mint kuriózum!!!Üdv

      Törlés
  3. Nyáron volt Salgótarjánban egy remek "kézműves remek" kiállítás.
    Ott képekkel illusztrálva összefoglalták a tulipán formák jelentését- a zsenge gyermeklánytól, az érett asszonyig.
    Érdekes nagyon!

    VálaszTörlés