2016. március 17., csütörtök

Hímes tojások egy kastélymúzeumnak


Európában kevés népnek van olyan gazdag és mély népművészeti öröksége, mint a magyaroknak. A nép dala életet hirdet, el nem múló életet ... a népi motívumok gyönyörűek, ősi erővel szépek ... szerves részévé válhatnak műveltségünknek.
Hiszem és vallom Makovecz Imre szavait:
"Építkezni csakis a múlt szem előtt tartásával, a jövőbe való hittel és bizalommal, a jelenben lehet."

Egyszerű erdélyi lány vagyok, aki innen-onnan elleste a tojásírás fortélyait, és rendületlenül díszítette a locsolóknak a tojásokat minden évben. Mert jó várni a locsolókat, tiszta házban, szépen megterített asztallal, húsvéti finomságokkal és hímes tojásokkal. Mindig hittem, hogyha meglocsolnak, abban az évben nem fogok elhervadni. Jó érzés őrizni, és megélni a régi szokásokat.
Sok sok tojásdíszítős évet magam mögött hagyva, egy pár nap alatt kellett felnőjek egy 120 darab hímes tojásos feladathoz. Úgy gondoltam, hogy nem fogok tudni 120 különböző tojásdíszt kitalálni. Erdélyi motívumokat kezdtem el stilizálni. Amint megterveztem egy mintát, már ott volt a fejemben a másik, és alig vártam, hogy azt is a tojáson lássam. Rájöttem arra, hogy egy ilyen gazdag népi motívumkincs birtokában a határ nem a 120-as szám, hanem a csillagos ég...






13 megjegyzés:

  1. Ezek a legszebb hímes tojások amiket eddigi életemben láttam!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg? De kedves vagy, hogy ilyeneket írsz nekem Szilvi!

      Törlés
  2. :) Kedves egyszerű, erdélyi lány! Nekem most most pont ez kellett. Hogy mégiscsak jó magyarnak lenni. De főleg kiváltság.Közben mindenkit tisztelve. Gyönyörű, láttam talán az este máshol őket :), nagyon ügyes vagy. csak mesélj sűrűbben, hogy ne veszítsem az érzést szem elől.

    VálaszTörlés
  3. Igen, jó magyarnak lenni, főleg erdélyi magyarnak. Közben mindenkit tisztelve. Így érdemes élni, mesélni. Te is mesélhetnél sűrűbben, de ha mégse tennéd meg, elolvasom majd a régi meséidet. Köszönöm.

    VálaszTörlés
  4. A kutya fáját! Nagyon szépek!

    VálaszTörlés
  5. Lélekemelő gyönyörűségek! Szívből gratulálok!!!
    Egy sérülteket ellátó otthonban dolgozom. A gyönyörű reggeli és esti imádat holnap viszem nekik.
    Köszönöm!
    Üdvözlettel: Tekerka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lélekmelengető szavak, gondolatok, tettek ... kedves Tekerka!

      Törlés
  6. Csodaszépek, mesebeliek!
    Én ugyan írókázni nem tudok (olyan különleges, misztikus dolognak gondolom, el sem tudom képzelni, hogy menne nekem), de lakkfillcel a te mintáid közül is felrajzoltam párat a hagymával festett tojásokra idén.
    Megkérdezhetem, hogy ezt a szép piros színt mivel érted el?
    Köszönettel!
    Era

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Era! A szép piros szín a boltokban kapható nyuszis tojásfestéknek köszönhető. A legvégén szalonnabőrrel símogattam át a tojásokat. 🇭🇺 A tojásírás tényleg misztikus, a magyarok ősi hagyatékához tartozik. Könnyű azonosulni vele, és nagyon meg lehet szeretni.
      Üdv., Anna

      Törlés
    2. Jól esik amit írtál Era. Köszönöm, köszönöm

      Törlés