2017. május 4., csütörtök

Ha látjuk a régi dolgok szépségét ...


Csak egy pici szeletet vágtam ki a tömören gazdag régi erdélyi díszítő mintavilágból, hogy újat alkossak, alkossunk együtt a májusi virágünnepen. Hiszem, hogy értékeink valahol a gyökerekben vannak. Ha látjuk a régi dolgok szépségét, érezzük, hogy vannak gyökereink. Csiráztatni, és a mába ültetni azokat igazán különleges érzés.

Kalotaszegi népi díszítő motívumokat szedtem csokorba a Kastélymúzeum virágünnepére. Már a régi mintaelnevezések is olyan szépek, magyarosan szépek, hát még a minták ... kisrózsás, tulipántos, majoránnás, madaras, szilvamagos, horgas, kétszíves, kerekes, patkós, mákos, hétvirágos, kistaréjos, mákrózsás, fenyőfás, életfás, pápaszemes, makkos, búzakalászos, ugorkás, kiságas, lóhereleveles, csillagos kisrózsás ...





++++++++++++++++++++


Egyik legkorábbi adatunk a kalotaszegi írásos varottasról Gyarmathy Zsigánétól származik, aki ezt írta: " ... kiállítottam 1885-ben az országos kiállításon a kalotaszegi szobát." Ha tehát ő 1885-ben a dédanyák gyönyörű régi varottasait szedte elő a ládák mélyéről, ez azt jelenti, hogy az írásos hímzéskultúra legalább 100 évvel előbb virágzott Kalotaszegen. Gyarmathyné munkássága révén nemcsak a nagyvilágban lett híres a varottas, hanem a maga idejében valóságos áldása volt az egész vidéknek: keresetet, megélhetést biztosított sok asszonynak. Még ma is Kalotaszeg nagyasszonyának nevezik őt.



++++++++++++++++++++++++++




Miért TULIPÁNT ? 
Budapest, 2011.10.06.




A tulipán az egész Kárpát-medence magyarlakta településein díszítő motívum. A nőt szimbolizálja, és legősibb motívumaink közé tartózik. Elnevezése a kalotaszegi mintavilágban "tulipánt". Olyan sokféle formában pompázik ott, hogy az hihetetlen.
Egyszer tartottam egy "kalotaszegi" kézműves napot az iskolánkban és egyet a barátnőmnél. Sokat készültem rá, gyűjtöttem, másoltam a mintákat. Azóta is, ahányszor előveszem a gyűjteményemet, szinte mindig megdöbbenek azon, hogy találok benne új  formákat, részleteket, amelyek mást  és mást "mesélnek" nekem. Igaz, hogy szépek a madarak, rózsák, majoránnák, mákok, körték, szívek, de a tulipántok ... gyűjteményemnek különleges ékességei. 
Ez a felejthetetlen élmény lett műhelyem névadó forrása.




Hogy szerették a gyerekek is festeni.....Adtam nekik mintákat, indigót, ceruzát, ecsetet, porcelán festéket, csempét. És, hogy elvarázsolja őket ez a  világ, tettem az asztalra  írásos terítőt, kalotaszegi albumot, mintagyűjteményt, térképet ( hadd lássák honnan származnak ezek a csodaszép motívumok). A kosaramat kidíszítettem egy életfás mézessel és sok sok díszes csempével.                                                - 2011 nyarán -



A Nagytétényi Kastély kertjében - 2017 tavaszán